BLOG IBRAHIMA SPAHIĆA 2010/07

BLOG IBRAHIMA SPAHIĆA

Dobrodošli na moj blog

30.07.2010.

Gordana Topić, kandidat Koalicije Preokret za Skupštinu KS, ''Trebamo pozitivne promjene''

30.07.2010.

Prošlost, sadašnjost i budućnost BiH

Predsjednik Građanske demokratske stranke Bosne i Hercegovine i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić objavio je danas mapu Bosne i Hercegovine iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Svi oni koji pokušavaju oživjeti stare politike u regiji treba da se okrenu budućnosti. Ne postoji način da se točak historije vrati unazad, a jedini napredak za cijelu regiju je povratak u budućnost", kazao je Spahić.

On je dodao kako svi u jugoistočnoj Evropi mogu biti ponosni na svoju tradiciju i kulturu, ali da moraju poštovati druge, stoji u saopćenju GDS-a.

"Bosnu i Hercegovinu ozbiljni eksperti geopolitičari u budućnosti vide kao snažnu zemlju koja je oslonac za susjede, a ne kao njihov plijen", zaključio je Spahić.
25.07.2010.

Lejla Alimanović: Mladi trebaju PREOKRET u svoju korist


Predsjednica Građanske inicijative mladih GDS Sarajeva i kandidatkinja Koalicije
Preokret za skupštinu Kantona Sarajevo Lejla Alimanović izjavila je da mladi ljudi
konačno moraju istisnuti apatiju iz svojih života, te krenuti putem kreiranja vlastite
sudbine.
- Stvaranje budućnosti podrazumijeva da mi sami izaberemo materijal, konac i boju,
te da prema sebi kreiramo model svog života. Mladi ljudi, u Bosni i Hercegovini kao
da su zaboravili da je naš život samo u našim rukama i da samo o nama ovisi njegov
ishod. Ne postoji drugi način za postizanje promjene, osim borbe za PREOKRET.
Više od 70 posto mladih u mom okruženju dosad nisu izlazili na izbore. Jedini
način da dođe do promjene jeste da se mi sami aktiviramo, odnosno napravimo
PREOKRET u svoju korist – kazala je Alimanović.
Dodala je kako je neophodno da se mladi ljudi širom Bosne i Hercegovine povežu i
počnu konačno djelovati kao jedna snažna cjelina:
- Trenutno radimo na projektu u kojem će mladi, neafirmirani umjetnici dobiti
bezulsovnu priliku da predstave svoj rad i pokažu kako ova zemlja ima snagu koja
može stvarati promjene – kazala je Alimanović.

20.07.2010.

GDS prvi na listi stranaka, Spahić na listi kandidata

Centralna izborna komisija BiH obavila je danas u Sarajevu javno izvlačenje za određivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za oktobarske opće izbore.
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
U "bubnju" su se našla 63 politička subjekta: 39 političkih stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

One političke stranke koje se na izborima pojavljuju samo u okviru koalicija nisu danas izvlačene, kao i jedna politička stranka koja je ranije ovjerena za učešće na izborima, ali koja nije dostavila kandidatske liste - Stranka dijaspore BiH.

Pod rednim brojem jedan izvučena je Građanska demokratska stranka BiH, čiji je predstavnik na izvlačenju, šef izbornog štaba Nermin Butković izjavio da su brojevi veoma važni na izborima, ali oni koji će se dobiti 3. oktobra.

Kazao je kako ovaj broj znači da će predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić biti na prvom mjestu na listi kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što u principu smatra dobrim, dok je koalicija "Preokret" u kojoj je i GDS izvučena pod rednim brojem 55.

Stranka za BiH izvučena je pod rednim brojem 40 i njen potpredsjednik Beriz Belkić kaže da izvlačenje rednih brojeva psihološki nije nevažno.

On je ocijenio da je za Stranku za BiH bitno što je izvukla broj koji se lako pamti, a u stranci vjeruju u dobar rezultat i izborni uspjeh.

Savez za bolju budućnost BiH - Fahrudin Radončić, koji se po prvi put pojavljuje na izborima, izvukao je broj 12. Glasnogovornica ove stranke Edina Latif u tom broju vidi određenu simboliku: "Fudbalskim žargonom govoreći, na teren će istrčati 11-člani tim SBBBiH, a naš 12. igrač su građani koji su već svojim učlanjivanjem, njih više od 100.000, iskazali podršku našem političkom projektu".

Od ostalih stranaka, HDZBiH izvučen je pod rednim brojem dva, SNSD-Milorad Dodik pod brojem pet, "nesretni" broj 13 dobio je HSS-NHI, SDPBiH 16, SDS 26, HDZ1990 27, PDP 28, Radom za boljitak 45, Demokratska partija - Dragan Čavić 48, Naša stranka 60, dok određenu konfuziju može stvoriti to što se Stranka demokratske aktivnosti - A-SDA nalazi na 53. a Stranka demokratske akcije - SDA na 54. mjestu.

Posljednji, 63. politički subjekt izvučen na današnjem javnom izvlačenju bio je neovisni kandidat Ferdo Galić.
20.07.2010.

Gorazde - Ibrahim Spahic, predsjednik GDS-a, izjava

18.07.2010.

Koalicija PREOKRET predstavila kandidate u Zenici

Koalicija PREOKRET, koju čine Građanska demokratska stranka (GDS) BiH i Novi ekonomski pokret BiH predstavila je u subotu u u Zenici svoje kandidate iz ove izborne jedinice za kantonalni, federalni i državni niivo, te kandidata za člana Predsjedništva BiH Ibrahima Spahića.

- Politika koju želim promovirati je politika Bosne i Hercegovine iz vremena Kulina bana kada je Bosna davala garancije da se slobodno u njoj može kretati, trgovati, stvarati, i BiH koja treba biti izgrađena kao moderna, otvorena zemlja sa putevima, sa svim vrstama komunikacija među ljudima i da se na neki način jednostavno osigura povratak u budućnost. Spoljno-političku orjentaciju BiH će biti euro-mediteranska komunikacija. Vjerujem da BiH po svojim kulturološkim i povijesnim, po svojim religijskim, civilizacijskim korijenima i po svojim potencijalima pripada izrazito euro-mediteranskoj zoni. Ukoliko tu politiku na inteligentan način bude vodila na unutrašnjem planu onda će sve razlike za BiH postati prednost i stvorit će se uvjeti da svaki čovjek bude slobodan, da njegova porodica bude sretna, da društvo bude otvoreno i da država bude stabilna - kazao je Ibrahim Spahić, predsjednik GDS-a i Koalicije PREOKRET.

Nositeljica liste Koalicije PREOKRET za Zeničko-dobojski kanton je Ines Memišević iz Zavidovića. Na listi se još nalaze: Mensud Kadrić, Mensur Hodžić, Dubravka Softić, Munib Omanović, Haris Terzić, Amira Kaharović, Faruk Maljak, Mustafa Čestović, Majda Turkić, Midhat Hajro i Alija Šahinović.

Nosilac liste za federalni nivo iz ZDK je Muhamed Mahovac iz Zavidovića. Osim njega na listi se nalaze: Mubera Omerčević, Mujo Garić, Alisa Mehanović, Feđa Džananović, Suad Bajrić i Enes Begičević., a na drugoj federalnoj listi su Međid Begić, Mevlida Krša i Amel Halilović.

Nosilac liste

14.07.2010.

SLOGAN „JA BIH PREOKRET“

Koalicija PREOKRET: GDS BiH i NEP BiH nastupit će pod sloganom JA BIH PREOKRET na općim izborima 2010. godine.

- PREOKRET nije samo izborna poruka. I nakon izbora ovaj slogan obavezuje članice Koalicije PREOKRET: GDS BiH i NEP BiH da promjene moraju biti korjenite, efikasne i da ih građani osjete u svakodnevnom životu. Imamo kandidate koji svojom kompetentnošću i s punom odgovornošću nose PREOKRET kao jedan program za sedam reformi – u vladavini prava, novoj ekonomskoj politici, euro-regionalnom pristupu, obrazovanju za razvoj, socijalnim pravima i slobodama, novoj kulturnoj politici i javnoj upravi kao servisu građanima. To je program za PREOKRET sa kojim želimo da se identificiraju svi građani u nastojanju da značajno promijene svoje živote i standarde, da svaki od njih potvrdi: JA BIH PREOKRET  – kazao je predsjednik Koalicije PREOKRET: GDS BiH i NEP BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić.

Potpredsjednik Koalicije PREOKRET i predsjednik NEP BiH Kasim Selimović kazao je kako je kao privrednik u politiku ušao kako bi pokušao doprinijeti PREOKRETU u privrednom životu u BiH.

- Nakon godina stagnacije, BiH zaista treba PREOKRET u svim oblastima – kazao je Selimović 
07.07.2010.

Znamo šta radimo


Uz vašu pomoć, GDSBiH je realizirao:

 

25. maj 1990. – Organizirali smo protest „Bosna kaže ne podjelama“ (GK SSRN Sarajevo)

 

28. oktobra 1991. – Organizirali smo javnu raspravu o građanskom ustavu BiH i međunarodnu konferenciju o Bosni i Hercegovini (DSSBiH)

 

februar 1992. – Pozvali smo sa drugim političkim partijama u BiH građane na referendum o nezavisnosti i suverenosti BiH (DSSBiH i DSS Sarajevo)

 

1. marta 1992. – Bosna i Hercegovina je postala nezavisna voljom 98% od 67% izašlih građana

5. aprila 1992. – Učestvovali smo u organizaciji mitinga za Bosnu i Hercegovinu (DSS Sarajevo)

 

6. aprila 1992. – Evropska zajednica priznala Bosnu i Hercegovinu

19. aprila 1992. – Deklaracija o nedjeljivosti Sarajeva   (DSS Sarajevo)

 

mart – april 1996. – reintegracija sarajevskih općina

25. maja 1993. – Usvojen znak GDS-a BiH – plavi raznostranični trougao koji simbolizira BiH i njene narode

 

4. februara 1998. – Naš simbol u žutoj boji postao grb BiH

 

21. oktobra 1993. – GDS sa drugim političkim partijama predlaže da Predsjedništvo RBiH usvoji platformu o cjelovitoj i demokratskoj građanskoj BiH

 

novembar 1993. – Predsjedništvo RBiH usvaja Platformu o cjelovitoj i demokratskoj građanskoj BiH

novembar 1995. – GDS se zalaže da se BiH integrira u Vijeće Evrope i Evropsku uniju

 

24. aprila 2002. - BiH primljena u Vijeće Evrope

septembar 1996. – GDS se zalaže za jedinstvene oružane snage BiH

 

26. novembra 2004. - postrojena prva jedinica jedinstvenih Oružanih snaga BiH

1. oktobar 1997. – GDS se zalaže za neposredan izbor načelnika općina u BiH

 

6. oktobar 2004. – Građani prvi put direktno birali načelnike općina

28. juna 1999. – GDS predlaže rezoluciju o evropskim integracijama i Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu

 

27. jula 1999. – Parlamentarna skupština BiH usvaja Rezoluciju o evropskim integracijama i Paktu stabilnosti za jugoistočnu Evropu

14. septembra 2000. - GDS predlaže Rezoluciju o ekonomskoj i socijalnoj politici

 

22. juni 2001. - Parlamentarna skupština BiH usvaja Rezoluciju o ekonomskoj i socijalnoj politici

11. oktobra 2000. – GDS predlaže zakon o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u BiH

 

14. juna 2001. - Parlamentarna skupština BiH usvaja Zakon o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u BiH

27. augusta 1999. – GDS zahtijeva izradu strategije ekonomske i socijalne politike BiH

 

27. juna 2002. – Vijeće ministara donosi strategiju ekonomske i socijalne politike

21. marta 2002. – GDS predložio Rezoluciju o politici zdravlja za sve

 

29. aprila 2002. - Parlamentarna skupština BiH usvaja Rezoluciju o politici zdravlja za sve

13. aprila 2001. – GDS pokrenuo raspravu o amandmanima na Ustav BiH u Parlamentarnoj skupštini sa šest amandmana

 

novembar 2005. – Međunarodna zajednica otvorila proces pregovora o ustavnim promjenama

 

27. februara 2002. -  GDS predložio Rezoluciju o položaju mladih u BiH


21. marta 2002. - Parlamentarna skupština BiH usvaja Rezoluciju o položaju mladih u BiH

novembar 1996. – Slogan GDS-a „BiH zemlja Mediterana“

 

mart 2000. – BiH članica Jadransko-jonske inicijative

 

14. jula 2007 – BiH članica Organizacije mediteranskih zemalja

oktobar 2002. – GDS promovira projekt BiH – Evropski partner

 

26. januar 2006. – Počeli pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU

april 2004. GDS formira forum za jačanje lokalne i regionalne demokratije u BiH

 

2004. – GDS predlaže zakon o glavnom gradu BiH i zakon lokalnoj samoupravi u BiH

1. maja 2005. – GDS predlaže sedam principa za ustavne promjene u BiH

 

april 2006. – U Parlamentarnoj skupštini BiH otvorena rasprava o ustavnim amandmanima

10. juna 2006. – GDSBiH predlaže platformu za ekonomski i socijalni razvoj BiH 2007-2014. i osnove za građanski ustav BiH

 

2008. - U Parlamentarnoj skupštini BiH usvojena odluka da se počne izrada Strategije razvoja BiH i Strategije socijalne uključenosti 2008-2013.

 

(Sarajevo, juni 2006-2009.)

02.07.2010.

Obraćanje predsjednika GDS BiH Ibrahima Spahića na svečanosj sjednici Skupštine povodom 20. godišnjice DSSBiH/GDS BiH

Poštovani učesnici svečane sjednice Skupštine GDS BIH koju održavamo povodom 20. godišnjice našeg djelovanja, dragi gosti, Vaše Ekselencije, zahvaljujemo vam se na prihvatanju našeg poziva da podjelite ovaj izuzetni događaj koji obilježavamo u vrijeme dramatičnih promjena na prostorima Jugoistočne Evrope, Evrope i svijeta. Svjedoci smo povijesnih preokreta, od pada Berlinskog zida do raspada zemalja, njihovih ekonomskih, političkih i vojnih sistema i saveza, sukoba, ratova i terorizma. Protekle decenije obilježile su tragedije ljudi i čovjekove porodice, društava i degradiranje životne sredine s jedne strane a s druge strane jačaju nove regionalne kontinentalne i transkontinentalne sile, globalna kriza i recesija.Produbljuje se jaz bogatih i siromašnih. Izgubljena je odgovornost za upravljanje u krizama i sve se svodi na sukob elita i stanovništva koje je u tim decenijama dobilo svog šestomilijarditog člana u BIH čije su oči otvorene i čekaju konačni povratak u budućnost iz ovog košmara. Kroz sve to prolazi Bosna i Hercegovina kao i GDS.

Ranije je naš pokret bio obilježen programom i ljudima kroz antifašistički narodnooslobodilački front pobjedom nad fašizmom, potom kroz Socijalistički savez radnog naroda stvaranjem uvjeta za razvoj i za slobodne i demokratske izbore i pluralno društvo.

Devedesete godine smo na mitingu u Titovoj ulici od Vječne vatre do hotela Holiday Inn pred više od stotine ljudi rekli „Bosna kaže NE“ nacionalizmu podjelama i ugrožavanja suvereniteta i integriteta BiH i vrijednosti ZAVNOBIH-a i bosanskohercegovačke države u euromediteranskom okruženju.

Jednako kao što smo 1. marta potvrdili zajedno sa građanima BIH glasali za nezavisnu i suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu na Trgu Republike pred Skupštinom BiH potvrđujući 6. aprila 92. godine značenje višestoljetne opstojnosti evropske države BiH zajedno sa više od 250.000 građana naše zemlje. Prošli smo dramatično vrijeme opsade, Sarajeva i drugih BiH gradova i poslije više od 30 mirovnih sporazuma stigli do Daytonskog mirovnog sporazuma. Posljedice su nedovršeni mir u zemlji i život preko milion stanovnika BiH u više od 100 zemalja svijeta, razoreni domovi i još uvijek neobnovljena industrija i društvena infrastruktura, ekonomija koja može obezbjediti samoodrživi razvoj.

Već 15 godina BiH prolazi kroz teškoće u razvoju zbog suprotstavljenih „domaćih“ političkih interesa i nejedinstvene međunarodne zajednice i neregulisanih odnosa sa susjedima.

Stabilnost i sigurnost je na staklenim nogama jer su sloboda svakog pojedinca i ljudska prava još uvijek ugrožena kao nedavno u Bugojnu, kao i sama država. Društvo smo koje ima u svom Ustavu BiH – Aneksu 4. diskriminirajuće odredbe koje nas sprečavaju da kažemo s ponosom „Ja sam građanin, državljanin BiH“.


Poslije rata a i danas povratak kući tretiramo kao manjinske povratke i osim imovine koja je ljudima vraćena ne nudimo im ništa ni za posao ni odgovarajuće obrazovanje, ni samoodrživi opstanak. Još uvijek nismo spremni za izgradnju međusobnog povjerenja u mjeri u kojoj je to potrebno jer za to nije dovoljna samo formalna konstitutivnost Srba, Hrvata i Bošnjaka na cijeloj teritoriji, jer je u sistem ugrađeno osporavanje političkih i drugih prava građana Bosne i Hercegovine uključujući i predstavnike nacionalnih manjina.

Građani BiH su danas najugroženija kategorija naše zemlje.


Poštovani gosti,

Mi smo kao GDS BIH napisali šta smo radili i objavili smo šta ćemo raditi da bi načinili bh preokret u interesu razvoja, ljudi koji žive u zemlji i svijetu i za koji je Bosna i Hercegovina domovina kojoj treba vratiti ljubav i novu energiju za obnovu naše prirodne povezanosti u razlikama i posvećenosti zemlji Bosni, prkosnoj od sna, tako željnoj budženja i stvaranja. Sada smo u vrhu kuće Ujedinjenih naroda i učestvujemo u odlukama o sudbini svijeta, o krizama, nuklearnoj energiji, dekadama za zaštitu prirodne okoline, ali mi se moramo vratiti temeljima BiH, moramo pokazati sposobnost da razgovaramo o ključnim problemima naše zemlje tako što ćemo znati voditi jednu politiku kroz 7 temeljnih, političkih ekonomskih i socijalnih reformi. Nemamo kome mi ostaviti zadaće koje se tiču promjene Ustava BIH, poštivanja odluka Evropskog suda, realiziranja ekonomske strategije razvoja, strategije socijalnog odlučivanja i strategije za reformu javne uprave. Ne možemo nikome ostaviti zadaću da smanji nezaposlenost, da otvori nove puteve i da se izbori za zaštitu socijalno ugroženih kategorija stanovništva, protiv korupcije. Niko nam neće zemlju obrađivati u ime nas, i niko neće u ime nas razvijati naučnoistraživački rad u našoj zemlji.Niko neće uvoditi nanotehnologiju u našu zemlju, niko neće stvarati bolje uvjete za razvoj kulture, umjetnosti i visoke standarde obrazovanja. To je naša zadaća. BIH Preokret.


Zato je nužno da interese građana stavimo u prvi plan i stvorimo uvjete da progovori novo lice Bosne i Hercegovine, da progovori preduzetnička inicijativa, da se organizuju sindikalni pokreti i da vlast BiH dobije instrumente da odgovorno upravlja procesima izlaska iz krize i pronalaska puteva za izgradnju modernog društva. Ne ulaze samo interesi EU, Svjetske trgovinske organizacije i NATO-a u BiH, već i BiH ulazi u multilateralne evropske i svjetske zajednice i saveze zbog interesa našeg razvoja. Potreban je dakle, BIH Preokret u našoj odgovornosti prema vlastitoj sudbini i sudbini građana naše zemlje.

Izlazak iz prošlosti za mnoge je bolan jer se moraju suočiti i sa povijesnim činjenicama i povijesnim opsjenama. BiH i njeni građani imaju snage da naprave preokret u odnosima sa susjedima. I to isto očekujemo od susjeda. Zato je prije svega potrebno da u svojoj zemlji izgrađujemo odnose koji će moći povući ekonomski, socijalni razvoj i donijeti boljitak građanima. Jednako tako povratak u budućnost jeste afirmacija mnoštva identiteta i njihove povezanosti jeste božiji dar za čuvanje ljudskog integriteta, slobode i prihvatanje drugog i drugačijeg.


Želim da vam pročitam dio govora koji sam pripremio za Prvi kongres svjetske konfederacije republika u Johanesburgu koji je održan 30. juna 2020. u Južnoafričkoj Republici, zemlji domaćinu svjetskog prvenstva u fudbalu.


Poštovani,

Govorim u ime BiH zemlje predsjedavajuće euromediteranskom zonom koja obuhvata republike Azije, Afrike i Evrope. Želim posebno da vam se zahvalim što ste prije 10 godina izrazili poštovanje prema građanima moje zemlje i cijele euromediteranske zone za vaš planetarni gest kojim ste obilježili 15-tu godišnjicu srebreničke tragedije. Djeca iz te generacije danas vode našu zemlju i zemlje susjeda i otvaraju nove svjetove u nauci, kulturi i sarađuju na velikim projektima zajedničke budućnosti. Znaju sve o toj tragediji i imaju snage da se suoče sa životom i da stvaraju zajedno.

Naš dio svijeta sada je simbolički rečeno kao i sarajevska dolina prostor mira, slobode i kreativne saradnje među susjedima. Uspostavili smo za 10 godina vladavinu prava na temeljima nove ekonomske politike, izašli smo iz recesije i ekonomske krize, postali smo važan činilac i euroregionalni partner u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Evropskoj uniji i NATO-u vodimo efikasnu i odgovornu međunarodnu politiku i jedan smo od ključnih lidera euromediteranske zone u kreiranju novih formi obrazovanja za sve generacije. Oaza smo zdravstvenih i socijalnih centara najmlađih i treće generacije i gradimo najmodernije naučne, istraživačke i proizvodne prostore između gradova i sela u kojima smo harmonizirali odnose sa prirodom naših zajednica koje su postale suštinski angažovane na unapređenju kvaliteta života. Suočili smo se sa dramatičnim klimatskim promjenama i osigurali biološku raznolikost. Stvorili smo uvjete da kroz tri velike reforme ekonomskog i političkog i socijalnog sistema obezbjedimo vladavinu prava i da institucije sistema i javna uprava budu servis građanima. Naučili smo veliku lekciju iz vremena segregacije u školstvu, diskriminacije manjina, sukoba nacionalizma i netolerancije. Učimo jedni od drugih jer znamo jedni bez drugih ne možemo mnogo toga uraditi, ali da jedni sa drugima zajedno možemo stvoriti humanije odnose i društva, države, regije. Naučili smo lekcije kroz razaranje, zločine, genocid, destrukciju ljudskog dostojanstva digniteta i svih njegovih sloboda, socijalnih, ekonomskih, političkih, nacionalnih, vjerskih, polnih niko nemože postići ništa više do razoriti vlastite živote i živote drugih. Obnavljajući i gradeći u svojoj zemlji i regiji naučili smo da govorimo o prošlosti a da ne potiremo jedni druge, naučili smo da je strah jednih od drugih frustracija, mržnja, nedostojanstvena i da ugrožava integritet čovjeka i njegove porodice, njegove zajednice. Suočili smo se sa mnoštvom identiteta i naučili da pažljivo izgrađujemo drugačiji svijet od kojeg su živjeli decenijama, stotinama godina u našoj regiji naši preci. Shvatili smo svoju odgovornost ne samo za mlade, već i za sve generacije društva i u vremenu novih tehnologija izgradili smo savremenu nanoinfrastrukturu, oslonili se na nauku i obrazovanje i razvitak je vidljiv u cijeloj regiji. Danas euromediteranska zona je ne samo naše duhovno izvorište već i ogromni industrijiski prirodni bazen iz kojeg ne koristimo samo resurse novih izvora energije, već i racionalno upravljamo resursima vode, suočeni sa savremenim problemima promjene klime na našoj planeti i regiji . Protekle decenije nismo bili okupirani samo sobom već smo kao zona koja ima snažnu ulogu u povezivanju Evrope, Azije i Afrike odgovornost za cjelinu Planete Zemlje, ostvarili transregionalnu saradnju na zaštiti Mediteranskog bazena, Amazonije, okeanskih ekosistema otvorili smo jedan sasvim novi proces pristupa regijama Sjeverne, Zapadne, Istočne i Centralne Evrope i pomogli rješavanju problema, posebno u oblasti energije,transporta, otvaranja novih poslova i zapošljavanja i rješavanja velikih svjetskih epidemija.

Sve naše republike su povezane modernim autoputevima željezničkim, avionskim saobraćejm. Imamo izvanrednu regionalnu energetsku i transregionalnu kooperaciju u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, standardizovali smo pravne sisteme i imamo najveću pozitivnu diskriminaciju prema manjinama uz puno poštovanje svih ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca.


Zabrinuti smo jer i naši euromediteranski sateliti registruju snažne kosmičke aktivnosti.

Istovremeno mi svi u svjetskim regijama imamo još uvijek probleme koji su vezani za bolje razumijevanje modernog svijeta i izgradnje naših republika.

Naša je odgovornost da se mi danas ujedinimo i da otvorimo već na sljedećem Kongresu koji smo sa vama zakazali u Sarajevu 2024. pitanja koja se tiču planetarnih standarda za konstituciju Republike kako bi omogućili jednaka prava svim građanima Planete i kako bi zajednice kao i Bosna i Hercegovina i njeni susjedi mogli biti ponosni stanovnici zemalja koje omogućavaju slobodan život i jednaka prava svima.

Bosna i Hercegovina danas je centar euromediteranske regije, središte koje zbog svog demokratskog ustava, zbog visokog stepena zaposlenosti, zbog boljitka svojih građana i cjeloživotnog obrazovanja, najviših standarda zdravlja, predstavlja jedinstven slučaj ne samo u Evropi nego i u svijetu, preuzuimanja odgovornosti za vlastiti razvoj. Razvoj u kojem smo razumjeli dobro međuovisnost u izgradnji novih društava i bliskosti i povezanosti sa susjedima. Oni koji danas se sjećaju vremena 2010. kada smo bili dramatično suočeni sa preko 500.000 nezaposlenih ljudi, sa ekonomskom neizvjesnošću, sa noćni morama bez životne sigurnosti u kojoj su se djeca te godine porađala u očnim klinikama starim preko 100 godina ne mogu prepoznati našu zemlju. Oni ne mogu prepoznati zemlju u kojoj su se nekad političke snage sukobljavale oko regionalne organizacije zemlje, jer danas svi uživaju plodove euromediteranske regije. Danas se sluša i pjeva himna BIH u odnosu na vrijeme kad se u BiH mogla samo slušati a ne i govoriti tekst himne BiH.

Dragi prijatelji, ni BiH, ni regija, ni svijet, nisu ni ratne ni šahovske ploče,svi smo jedan rod. Zato napravimo zajedno BH Preokret u vlastitom interesu i u interesu naših građana i svih generacija u zemlji i svijetu.